Search

Favourite Projects

Barsy

Ads

Издънката на ПИБ

May 7th, 2008 by lukav

Честито на Първа Инвестиционна банка, която от днес е с ново банкиране!

В рамките на 10 минути открих следните “дреболии”:

1. При вход всъщност ти се отваря нов прозорец, което е изключително дразнещо!

2. Не мога да въведа нищо на кирилица, постоянно ми казва, че клавиятура не била активна.

3. В платежно нареждане има текст: “Данни за трансакцията”. Все си мислех, че транзакция се пише със “З”.

4. В сметката ми, в която преди ми пишеше с колко пари разполагам, сега пише колко дължа и ме принуждава да си смятам сам постоянно.

5. Не мога да събмитвам форми с ентер и всички дейстия като нареждане, потвърждение и т.н. са линкове, което противоречи на добрите стилове за изграждане на Уеб приложения и затруднява работата на клиентите.

6. При избиране на контрагент за превода, ако не дам критерий за търсене, ми излиза частичен списък с контрагентите и като се има предвид, че мойте контрагенти са въведени на български а в тяхното банкиране не може да се пише на български, реално не мога да намеря контрагента който търся.

Както можете да си представите след като стигнах до тук се отказах да се опитвам да използвам неизползваемо банкиране. Все пак си имам и друга работа.
Не мога да разбера как една банка от функциониращо банкиране (което също беше лошо) решава да мине към още по-лошо не функциониращо. Не могат ли просто да дигнат телефона и да кажат “Здравейте, ние вече не желаем да сте наши клиенти, бихте ли се преместили в друга банка”.

Когато ние мигрирахме банкирането на ТБ Алианц, също имахме проблеми и недоволни клиенти и аз бях много притеснен, че не сме се справили добре. Сега виждам, че сме се справили блестящо на фона на ПИБ, който се издъниха с гръм и трясък.

Дано се усетят и си оправят банкирането скоро, защото ще трябва пак да сменям банката.

Update:

7. От коментарите се вижда, че не можеш да си видиш основанията за превод. Примерно по коя фактура ти е платил клиент.

8. Друг проблем е, че ако си корпоративен клиент и на ден имаш повече от 15 превода няма начин да ги видиш всичките, защото се виждат само последните 5, 10 или 15.

Posted in BG, Other | 8 Comments »

8 Responses

  1. Браво Says:

    Това е от гледна точка на обикновения потребител. А от тази на корпоративен – получените преводи за основание на плащане имат само “превод в лева” и име на всносител – т.е. никаква информация за идентификация по истинскйото основание.

    Въпрос към теб – в Алианц ползват в момента същата система нали? Там има ли при извлечение информация за основанието – питам за да знам дали ПИБ са си я конфигурирали тъпо (т.е. има надежда това сонование да се появи) или и в Алианц няма (т.е. да си търся банка за сметките която не ползва това говно за банкинг)

  2. lukav Says:

    Да в Алианц ползват FLEXCUBE, но те бяха достатъчно далновидни за да се усетят още преди да интегрират системата, че банкирането не струва и затова със Сирма Бизнес Консултинг и ние (Луканет) разработихме напълно ново банкиране, което си комуникира с FLEX-a. В него не само, че се виждат основанията за преводи но можеш да си видиш във формата на бланка цялото платежно нарежда с всички детайли и да си го отпечаташ.

  3. Жоро Says:

    Махни това ами май са сменили и софтуера за front office. В клоновете е една паника и девойките не могат по 1 час да обслужат един клиент. ПИБ не е вече това което беше.
    Ааа, и нещо друго : не знам защо, но като въвеждам платежни нареждания по подразбиране ми избира евровата сметка 🙂
    Вече пуснах един превод към данъчните от нея без да се усетя !

  4. Цветелина Says:

    Аз съм много доволна от обслужването в клоновете на ПИБ. А с новия е-банкинг се свиква, но четох някъде, че му готвят тотално подобрение до 2-3 месеца.

  5. lukav Says:

    Това е изключително интересно! Вие кой офис ползвате?
    Защото на мен всяко ходене до ПИБ ми коства минимум 30-мин чакане на опашка и обикновенно все прекарвам някакви пътеки и самото обслужване ми отнема между половин и един час.

    Аз съм зает човек и с положителност нямам 2 часа да си губя в ходене по клоновете на ПИБ, за да свърша нещо което принципно с едно нормално интернет банкиране ми коства между 5 и 15 минути, без да напускам офиса си.

    Факт е, че вече 4-ти месец не са направили най-елементарно подобрение по банкирането! А други хора успяха да го направят с добавка към Firefox за дни http://oggin.net/read/?p=2539
    Което само показва колко не сериозно е отношението на ПИБ към собственото й интернет банкиране.
    Поради която причина не само аз а и други престанаха да ги позлват.

    Искренно им пожелавам да си оправят банкирането, преди да си изгубят всички клиенти.

  6. Цветелина Says:

    Когато ми се наложи да отида на място, ми е удобен ПИБ – Енос. Досега не ми се е случвало да чакам на опашка. Служителките са готини и бързо действат.
    С е-банкирането наистина се свиква. В началото ми отнемаше повече време, но тъй като го използвам по-често, вече съм задобряла ;-). Харесвам услугите им и смятам, че усилието си струва.

  7. Мира Says:

    http://www.balgarskiezik.org/4-2010/Tsvetelina%20Georgieva_bg.pdf 😉

  8. lukav Says:

    Благодаря на “Мира” за предоставения материал относно правописа на думата тран(с/з)акция. Въпреки, че банките е редно да се съобразяват с Българския тълковен речник, аз съм на мнение, че единственото постоянно нещо на този свят е промяната. Нашата обща задача е да направим живота си по-лек и по-щастлив и част от проблема е архаичността на много от нашите правила и порядки. Данните за използването на думата транзакция от българския народ сочат, че тя трябва да бъде актуализирана според текущото разпространение и използването от населението. Затова за сега ще оставя забележката в пост-а, но ще отбележа, че е под въпрос.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.